10 myter om rökning som folk fortfarande tror på

Glamorösa reklamkampanjer av de stora cigarettmärkena kan vara något av det förflutna, men det finns fortfarande miljontals människor över hela världen som är hooked.

Otaliga sluta röka program och även de mest grafiska, till-punkt-varningar på paketkamp för att få hängivna rökare att sparka vanan.

Och då finns det de rökare som inte ens överväger att sluta och använda följande myter som en ursäkt:

1. “Rökning håller mig mager – jag kommer att gå ner i vikt så fort jag slutar”

Nikotin kan påverka din smak av smak och medan vissa människor blir viktiga när de slutar, kan rökning inte kopplas till en hälsosam, trimkropp.

Det är sant att nikotin är en aptitdämpande och att sluta kan göra dig mer mottaglig för viktökning, men det behöver inte hända. Nikotin lägger inte heller något till din övergripande fitness eftersom det skär ner mängden syre som finns tillgängligt för din kropp och tvingar ditt hjärta att arbeta hårdare.

Fokusera på att äta hälsosamma, balanserade måltider, upp din regelbundna träningsregime och titta på att använda nikotinutbyten, till exempel fläckar, för att hjälpa till att kontrollera en rasande aptit under de inledande stadierna.

2. “Rökning är bara en fara för mina lungor – och det finns gott om icke-rökare som också lider av lungsjukdomar”

Medan risken för lungsjukdom är en framträdande nackdel med att röka, är det inte den enda sjukdomen som ska skrämma dig. Rökning orsakar också betydande skador på dina blodkärl, vilket kan leda till högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.

Faktum är att rökning enligt en tidigare Health24-artikel är en av de största riskfaktorerna för hjärtsjukdomar. En rökares risk för skador på artärerna är direkt kopplad till antalet dagliga cigaretter.

Rökning ökar också risken för flera andra kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes.

3. “Min rökning skadar ingen annan”

Flera studier har visat att begagnad rökning (när andra andas in i rök från en primärrökare) kan också ha allvarliga effekter på ens hälsa.

Icke-rökare som utsätts för passiv rökning i hemmet eller på jobbet har en 30% ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och lungcancer än sina kamrater som inte utsätts för cigarettrök.

4. “Jag röker lätt mentolcigaretter – de är inte lika dåliga för dig” Tyvärr är detta långt ifrån sant. Låg tjära cigaretter visar sig vara lika farliga som de med hög tjärinnehåll, eftersom användarna tar mycket djupare drag. Och röka rökning fortfarande, oavsett vad tjärinnehållet i cigaretten är. Om ditt vanliga “säkra” varumärke inte är tillgängligt är det troligt att du kommer att lösa något starkare. Det finns inga kända fördelar med lättare märken. Mentolens smak i vissa cigaretter ger en känsla av kylning och uppmuntrar dig att andas in oftare och djupt. Det kan göra det ännu mer skadligt än variationer utan menthol eftersom du kan andas in mer och hålla röken långt längre.

5. “Filtret blir av med alla gifter” De bruna fläckarna på en cigarettstöt betyder inte att alla toxiner tas bort från cigaretten. De flesta av dessa toxiner får fortfarande inandning och förblir i dina lungor, och vad du ser i filtret är bara toppen av isberget. Titta på den här videon och se själv hur ineffektiva filter är att ta bort toxiner från din cigarett. Och enligt 2010 Surgeons Allmänna rapport om rökning bryts filter bara röka partiklar, vilket gör nikotin lättare att absorbera, vilket innebär att filter inte faktiskt skyddar dig.

6. “Jag röker bara hubbly bubbly eller e-cigaretter” Sanningen är att andas rök från allting är extremt farligt eftersom det innehåller höga koncentrationer av toxiner och cancerframkallande kemikalier. Farorna med e-cigaretter har undersökts genom åren och hubbly bubbly (hooka eller shisha) är inte heller ett säkert alternativ till traditionella cigaretter. Enligt en studie som presenterades på Health24, “Den kylda och sötade smaken av hookah gör det mer lockande för barn och de tror att det är mindre skadligt”. Och det är inte sant att vattnet i en hubbly filtrerar ut toxinerna.

7. Jag är bara en socialrökare – riskerna är inte så mycket lika dåliga Belysning med dina vänner över en helg eller när du är lite tipsig? Forskning har visat att enstaka cigaretter varje gång i taget räcker för att öka risken för hälsoproblem, inklusive de flesta cancerformer. Det finns dock några bra nyheter. Om du är en social rökare är chansen att du får bättre chans att sluta, eftersom du bara röker i vissa situationer eller på grund av vissa utlösare.

8. “En hälsosam kost och motion regime kommer att motverka min rökning vana” Följer du en hälsosam livsstil, förutom att röka? Hatar att bryta det till dig, men tyvärr finns det lite att en hälsosam kost- och träningsregel kan göra för att vända om effekterna av rökning. Det skydd du får från en hälsosam livsstil räknas inte för mycket i jämförelse med de farliga effekterna av rökning.

9. “Mina lungor kommer att regenerera sig själva – rökning kan inte skada dem permanent” Medan det är möjligt att lungfunktionen förbättras när du slutar röka under din tidiga 30-tal, förbättras inte lungorna hos äldre människor lika mycket, enligt en studie som publicerades i BMJ. Avsluta när du är äldre än 30 kommer dock att sakta ner försämringen, så avskräckas inte. Oavsett hur länge du har rökt, kan du fortfarande minska risken för hjärtinfarkt och cancer när du slutar.

10. ‘Avsluta rökningsprogram fungerar inte’ Är du tveksam till att förlita sig på hjälp av ett sluta rökningsprogram eftersom du tror att det i slutändan kommer att bli ett slöseri med pengar? Tänk om. Medan många människor är tvivelaktiga om att investera i ett sluta rökningsprogram som involverar nikotinutbyten, rapporterar Hälsovården i Storbritannien att nikotinutbytesbehandlingsprogram kan tredubblas med dina chanser att slutföra framgångsrikt. De som är beroende av viljestyrka ensam har den lägsta chansen att lyckas sluta.